Ispis

U ljekarne bez recepta

Zdravstvo bez papira je projekt za koji su se zdravstvene ustanove mjesecima pripremale, a odmah će početi u dvije županije i do kraja mjeseca postupno će se uvoditi i u ostalima. Umjesto papira uvode se pametna računala.
Naime, lijek propisan na receptu sada će biti memoriran na serveru HZZO-a i na taj način dostupan ljekarnicima, naravno, uz predočenje zdravstvene iskaznice. Na novi sustav zdravstveni djelatnici već mjesecima se navikavaju.

 


Od iduće godine nestaju gužve u čekaonicama?
Smanjenje administracije
Uz e-recept uvodi se i e-uputnica te e-naručivanje. Novi sustav trebao bi smanjiti i gužve u zdravstvenim ustanovama
'Mislim da je to bolje zbog toga što su automatski svi podaci s recepta upisani, mi više ne moramo upisivati i vidimo čitavu terapiju pacijenta', ističe mag. pharm. Emilija Horvat.
Smanjenje administracije, sigurnost i dovođenje u red podataka ističu se kao najvažnije prednosti. Primjerice, u slučaju izbijanja epidemije HZZO će imati točne i vrlo ažurne informacije u slučaju izbijanja bilo kakve epidemije u RH.


Gotovo sa 'zaboravljenim' pregledima
Također, sustav će otići i korak dalje pa se uz e-recept uvodi i e-uputnica te e-naručivanje. Novi sustav trebao bi smanjiti i gužve u zdravstvenim ustanovama. Nakon primarne zdravstvene zaštite do proljeća najavljuje se i informatizacija bolničkog sustava.
'Do sada se često događalo da se pacijenti naruče na pretragu u nekoliko bolnica i potom zaborave otkazati one pretrage na koje ustvari nisu niti planirali doći čime drugi pacijenti nisu mogli doći na red' napominje Luka Vončina iz HZZO-a.
Projekt se od sutra službeno provodi u dvije županije - Ličko-senjskoj i Međimurskoj, a postupno će se priključivati i ostale.

izvor: Dnevnik.hr