Ispis

Dvije ljekarne Coner izašle iz Atlantica

Izvor: Poslovni dnevnik 

Nismo se mogli naći na valnoj dužini u velikom sustavu kakav je Atlantic, kaže osnivač bjelovarske ljekarne koja u farmaciji sada sudjeluje sa pet apoteka

Iz sastava Atlanticove Farmacije s početkom rujna izašla je bjelovarska Ljekarna Coner sa svoje dvije apoteke u Bjelovaru i Vrbovcu. Ljekarna Coner jedna je od prve dvije Atlanticove akvizicije u procesu stvaranja lanca Farmacia koji je započeo krajem 2007. godine kada je Atlantic preuzeo ukupno sedam jedinica Ljekarne Coner, odnosno 51 posto vlasničkog udjela u ustanovi. Marijan Coner, osnivač Ljekarne Coner i predsjednik upravnog vijeća ustanove, potvrdio je za Poslovni dnevnik izdvajanje.

 "U Atlantic smo ušli sa sedam ljekarni, a ugovorom nam je omogućeno eventualno izdvajanje dvije jedinice. Mi smo sada tu mogućnost iskoristili i izdvojili dvije ljekarne, dok je ostalih pet ostalo u sastavu Farmacije i na temelju toga zadržali smo vlasnički udjel u Farmaciji", izjavio je Marijan Coner, pojasnivši da je navedena odluka uslijedila najvećim dijelom zbog neslaganja s poslovnom politikom Atlantica. "Naša je tvrtka predugo bila samostalna i nismo se mogli naći na valnoj dužini u velikom sustavu kakav je Atlantic koji je na neki način sputavao dotad stečene poslovne navike i mogućnosti koje smo imali prije udruživanja", ističe Coner.
 Iskoristili smo mogućnost koju nam je pružao ugovor i izdvojili dvije ljekarne, objašnjava Coner Coneru 5% Farmacije
Preuzimanje 51-postotnog udjela u vlasništvu Ljekarne Coner bila je prva ljekarnička akvizicija Atlantica koji je početkom godine oformio lanac Farmacia. Ljekarna Coner bila je tad jedna od najvećih privatnih ljekarničkih ustanova u zemlji, a akvizicijom si je Atlantic osigurao oko 60 milijuna kuna godišnjeg prometa koji je tad ostvarivala ustanova. Također se spekuliralo da je za sedam ljekarni Atlantic Coneru isplatio čak deset milijuna eura, no Coner je to demantirao. Coner je ugovorom stekao 5-postotni udjel u Farmaciji, što se nije izmijenilo, stoji u službenom odgovoru Atlantic Farmacije koja je potvrdila da su se ljekarne Coner iz Vrbovca i Bjelovara izdvojile iz sustava, dok je preostalih pet ostalo u stopostotnom vlasništvu Atlantic Farmacije.

Sukob struke
Još prije godinu dana Coner je za Poslovni dnevnik izjavio kako se u nepunih godinu dana pokazalo da veći sustav pruža bolje uvjete poslovanja te olakšava pregovaračke pozicije s dobavljačima, što je među ostalim i bio motiv okrupnjavanja. Neki izvori Poslovnog dnevnika nagađaju kako Conerova odluka signalizira da se u međuvremenu nešto izmijenilo u poslovnim odnosima partnera. U drugim krugovima pak prevladava mišljenje da je riječ o manifestaciji već poznatog sukoba unutar farmaceutske branše jer se dio struke protivi ljekarništvu unutar velikih sustava, odnosno odricanju dijela dugogodišnjeg suvereniteta u korist korporacije.

 

Izvor :

Poslovni dnevnik