Ispis

Krivotvoreni lijekovi-sve veći problem

Poznato je da se na tržištu može naći raznih krivotvorenih proizvoda, pa proizvođači muku muče kako zaštiti svoj originalni proizvod od krivotvorenja. Osim gospodarske štete koju uzrokuju krivotvoreni proizvodi , kada se radi o lijekovima , opasnost je još veća jer uporaba takvih lijekova može uzrokovati dramatične posljedice po zdravlje pacijenata. Naš novi Zakon o lijekovima definira krivotvoreni lijek kao lijek koji je u cilju prijevare krivo označen s obzirom na identitet i / ili porijeklo, a može sadržavati ispravne ili krive sastojke , može biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne ( obično manje ) količine te može biti pakiran u krivome ili krivotvorenome pakiranju.

Ako lijekovi uopće ne sadrže djelatnu tvar ili je ona u manjoj količini od navedene, upitna je njihova terapijska vrijednost, a ako sadrže toksične tvari , mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt pacijenta. Krivotvoreni lijekovi proizvode se i distribuiraju od strane neovlaštenih osoba, isključivo u svrhu stjecanja profita.
Pojam krivotvorenog lijeka treba razlikovati od istovrsnog ( generičkog ). Istovrsni ( generički ) lijek , tj. lijek jednakog sastava i kvalitete, ali drugog proizvođača, i drugog '' zaštićenog imena'', tijekom proizvodnje i distribucije prolazi jednake stroge provjere kao i originalni lijek, a počinje se koristiti kada od nadležnog državnog tijela dobije odobrenje za stavljanje u promet. Krivotvore se i novi ( originalni ) lijekovi , kao i istovrsni ( generičke paralele ), i to tako vješto da ih ni stručnjaci na prvi pogled ne mogu razlikovati.
Tržište krivotvorenih lijekova naglo raste i postaje globalni problem, najviše izražen u zemljama u razvoju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10% svih lijekova dostupnih na tržištu je krivotvoreno. U zemljama u razvoju najviše ima krivotvorenih lijekova protiv malarije i HIV-a, dok se u bogatim državama krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života , tzv. ''life-style'' lijekovi, primjerice hormoni, lijekovi za mršavljenje, za smirenje, za depresiju te lijekovi namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije ( impotencije ).
Kako se možemo zaštiti od krivotvorenih lijekova? Vrlo jednostavno, tako da ih nabavljamo u ljekarni, a ne nekim drugim ilegalnim kanalima. U našoj je zemlji stroga kontrola prometa lijekovima. Po završetku postupka utvđivanja kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti primjene , lijek dobiva odobrenje za stavljanje u promet ,    te distribucijom putem ovlaštenih veledrogerija dolazi u ljekarne. Svi domaći proizvođači, kao i veledrogerije koje uvoze strane lijekove, dužni su svaku seriju svakog lijeka dati na kontrolu . Laboratorij za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode ispituje sadržaj i količinu sastojaka , pa ne postoji bojazan da ćete dobiti krivotvoreni lijek ako ga nabavite u ljekarni.
        Budući da takav sustav distribucije osigurava promet samo odobrenih lijekova, krivotvorine pronalaze druge putove do lakovjernih potrošača. Prodaja putem oglasa u novinama , ponekad popraćena izjavama o ''čudesnom'' ozdravljenju , tvrdnjama da je lijek za široki raspon bolesti ili za svakoga , nikako nije pametan način rješavanja zdravstvenih tegoba, a može biti i vrlo opasan. Sumnju može potvrditi i nerealno niska cijena. Glavni izvor krivotvorenih lijekova u svijetu je ilegalna prodaja putem interneta. Neosporna je uloga interneta u informiranju o zdravlju, bolestima i liječenju, no nikako ne može zamijeniti stručni savjet i upute profesionalaca - liječnika i ljekarnika. Naručivanje lijekova internetom , potom isporuka poštom bez predočenja recepta, može biti opasno, pa i kobno po korisnika , prije svega zato što je pitanje je li izabrani lijek pravi izbor za pacijenta. Također je upitno dali tako nabavljeni lijek udovoljava standardima kvalitete, djelotvornosti i sigurnosti, dali je pravilno čuvan i skladišten, a možda je i krivotvoren. Nedostatne upute o doziranju, kontraindikacijama i nuspojavama također mogu predstavljati opasnost za pacijenta Prodaja Viagre (uglavnom krivotvorene) i sličnih lijekova posebno je zanimljiva ilegalnom tržištu lijekovima jer mnogi takav lijek nastoje nabaviti anonimno, kako obitelj i okolina na bi saznala za njihov problem. 2006. godine na europskom tržištu pojavio se krivotvoreni lijek protiv gripe oseltamivir ( Tamiflu ) , a   sadržavao je umjesto djelatne tvari samo laktozu i C-vitamin.          
        U Hrvatskoj prodaja lijekova internetom nije dozvoljena, no ulaskom u EU otvorit će se ta mogućnost , pa treba pripremiti zakonski okvir koji će spriječiti promet krivotvorenim lijekovima.
        Zapamtite da naručivanjem lijekova internetom izlažete svoje zdravlje velikom riziku. O liječenju lijekovima konzultirajte svoga liječnika i ljekarnika, a lijekove nabavljajte isključivo u ljekarni. Sumnju na krivotvorenje, pacijenti, ljekarnici i ostali zdravstveni radnici trebaju prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

IZVOR: GLJZ