Ispis

OBILJEŽEN EUROPSKI DAN PONOVNOG POKRETANJA SRCA

NAJVEĆU PAŽNJU GRAĐANA PRIVUKLE SU PREZENTACIJE OŽIVLJAVANJA KOJE JE U RIJECI ODRŽAO KABINET VJEŠTINA

Rijeka, 16. listopada 2014. - Drugi Europski dan ponovnog pokretanja srca održan je 16. listopada 2014. godine u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora (CroRC), a podršku su mu pružili i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović te ministar zdravlja dr. Siniša Varga.

Cilj obilježavanja ovog dana je poučiti građane osnovama reanimacije te kako pomoći osobi u najbližoj okolini koja je doživjela srčani zastoj. Zbog toga se ovogodišnji Europski dan oživljavanja srca održava pod motom „Vaše ruke mogu spasiti život voljene osobe“.

 

Srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj te broji oko devet tisuća žrtava srčanog udara godišnje, što znači da svakog sata jedna osoba u Hrvatskoj doživi srčani zastoj. Srčani se zastoj može dogoditi bilo gdje - na ulici, poslu, tijekom bavljenja sportom ili drugih napornih aktivnosti, no većina se ipak događa kod kuće.Službeni podaci pokazuju kako u takvim slučajevima preživi samo jedan od deset bolesnika.

Ako osoba koja svjedoči srčanom zastoju pristupi postupku kardiopulmonalne reanimacije, postotak preživljenja povećava se dva do tri puta, međutim danas samo jedna od pet osoba koja prisustvuje srčanom zastoju odluči pristupiti takvom postupku. Zbog toga je Hrvatsko društvo za reanimatologiju u nekoliko većih gradova na području Hrvatske obilježilo taj dan informiranjem građana o tome kako oni mogu pomoći u sličnim situacijama.

 

Poseban program upriličen je u Rijeci, točnije na Jadranskom trgu, gdje je u jutarnjim satima na poziv Hrvatskog društva za reanimatologiju prezentaciju održao i Kabinet vještina. Kabinet vještina jedini je simulacijski centar za reanimaciju u Hrvatskoj kojeg su 2001. godine osnovali djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. sc. Alanom Šustićem.

Edukatori Kabineta vještina, koji su ujedno i instruktori Europskog vijeća za reanimatologiju, građane su educirali o znanjima i vještinama osnovnog održavanja života. Pod njihovim stručnim vodstvom građani su imali jedinstvenu priliku ne samo naučiti osnove reanimacije, već ih i uvježbavati na specijaliziranim lutkama.

„Kabinet vještina sudjelovao je i u obilježavanju prvog Europskog dana ponovnog pokretanja srca prošle godine te nam je velika čast i zadovoljstvo i ove godine doprinijeti tako važnom događaju. Posebno nas veseli što je pod vodstvom Odjela za školstvo Grada Rijeke ove godine na našim demonstracijama bilo prisutno i više od šezdeset učenika. Smatramo kako je izuzetno važno od najranije dobi pružiti građanima ne samo znanja reanimacije, već i razvijati njihovo samopouzdanje kako bi stečeno znanje uistinu i primijenili. Budući da u Hrvatskoj većina prolaznika na žalost ne reagira kada je nekome potrebno pružiti pomoć, prvenstveno iz straha i neznanja, ovom ih akcijom želimo naučiti kako to napraviti na pravilan i siguran način te ih ohrabriti u primjeni znanja koje može spasiti živote.“, rekla je dr. med. Mirna Bobinac, voditeljica Kabineta vještina.

 

####

Kabinet vještina jedini je simulacijski centar za reanimaciju (oživljavanje) u Hrvatskoj, koji su 2001. osnovali djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. sc. Alanom Šustićem. Cilj im je bio ustanoviti specijaliziranu, posebno opremljenu učionicu u kojoj se polaznici podučavaju medicinskim znanjima, ali i praktičnim vještinama spašavanja ljudskih života.

                             

 

Kontakt osobe:

 

Maja Vratarić                            Anja Zojčeska

Account executive                    PR/SM Assistant

+385 91 333 0901                    +385 95 556 4722 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                           Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grizli komunikacije d.o.o.         Grizli komunikacije d.o.o.

Storžička 2b                              Storžička 2b

HR - 10 000 Zagreb                  HR - 10 000 Zagreb

www.grizli.hr                             www.grizli.hr